Levelünk az Igazságügyi Minisztérium részére

A következő levéllel fordultunk az Igazságügyi Minisztérium felé:

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Egyesület 2008 óta jogelődjével együtt végez válságkezelést lakossági területen. Az egyesület részt vett több törvényjavaslat kidolgozásában, illetve adósmentős intézkedések előkészítésében.

2008 és 2012 között a Parlament fogyasztóvédelmi bizottságának munkáját segítettük szakértőként. Részt vettünk az MNB Civil konzultációs csoportjában, a DH1, DH2 törvény előkészítésében, valamint a magáncsőd létrehozása érdekében adtunk szakértői tanácsokat.

Szoros együttműködést folytatunk több mint 1500 önkormányzattal, illetve ezen belül a családsegítő szolgálatok részére nyújtunk szakma segítséget.

Munkánkról a www.bankikarosultak.hu honlapon tájékozódhat.

Megkeresésem oka a következő

Több kormányzati intézkedés megtétele ellenére úgy érzékeljük, hogy az eddigi intézkedések folytatására szükség van, azokat szükséges kiegészíteni, a meglévő jogi anomáliákat fel kell számolni és a meglévő joghézagokat meg kell szüntetni.

Sajnálatos módon az ügyek kezelésében és jogi értelmezésében olyan gyakorlat alakult ki, amely ellentétes több meglévő jogszabállyal, illetve alap törvény ellenesek. Ezek az értelmezések kifejezetten egyoldalúak, amely elsősorban a pénzintézetek érdekei szerint értelmeznek és a bírósági ítélkezési gyakorlat is ehhez alakult ki.

A mostani gyakorlat fő jellemzője a joggal történő visszaélés a Ptk. szerinti értelmezésben. Az egyesület nagy számban dolgoz fel konkrét lakossági panaszokat. Az elmúlt 9 év tapasztalatait gyűjtöttük össze, és adjuk át az Igazságügyi Minisztérium részére szíves tanulmányozásra. Remélem, hogy az ügyek hátterét meg tudjuk világítani és ezzel inspiráljuk az önök intézményét, hogy bizonyos törvénymódosításokat kezdeményezzenek, illetve az a gyakorlatban is lehetőség szerint rövid határidővel kivitelezzék. A rövid határidőre azért van szükség, mivel mérhetetlen károkat okoznak a bajba jutott hiteleseknek. Néhány kisebb törvénymódosítás már jelentős javulást hozna a helyzetükben.

A teljes levél itt olvasható!

 ***