Nem lehet visszafizetni a bedőlt hitelesek tartozását

2008 óta 3 olyan „adósmentős intézkedés” is történt mely együtt járt végrehajtási és árverési moratóriummal.

2010 és 2016 év között ez gyakorlatilag folyamatos volt. A bankok, végrehajtók ha akarták sem tudták volna a követeléseket behajtani. Figyelembe véve az ingatlanpiaci helyzetet 2015-ig az ingatlanok eladása is akadályokba ütközött volna.

Az adósok várták a lehetőségeket, amelyek sajnos nem következtek be, úgyhogy maradt a tartozás, sok esetben az igen magas járulékokkal. A követelések 2-3 szorosan is meghaladják a felvett hitelösszeg, illetve a fedezet értékét. A végrehajtási perek sem vezettek eredményre. Egy helytelen jogegységi határozat miatt a bíróságok legfőbb álláspontja, hogy a követelés 5 éves elévülési időszak alatt hajtható be. Elméletileg sem a bank sem az adós nem hibázott. A kötelmi viszonyok miatt egy ésszerű határidő egy végrehajtási eljáráshoz 0,5-1 év. Ennek 4-5 szöröse az ügyek elhúzódása.

Az államnak valamit tennie kell, hiszen olyan csapdahelyzet alakult ki melyet sem a bank sem az adós önállóan megoldani nem tud. Az árverési cunami ugyan elindult, de olyan hatalmasak az árverés utáni fennmaradt tartozások, hogy azt kezelni sok esetben már nem lehet.

***